Menu
Educatief aanbod: Aandacht voor vogels: Het Vogelrestaurant

"Mijnheer, weet u wanneer de bramen gaar zijn?"

Activiteiten filteren


Doelgroep

Thema
Natuur en duurzaamheid
Erfgoed

Soort

Toon alles
Landelijk aanbod zoeken?

Aandacht voor vogels: Het Vogelrestaurant

Terug naar overzicht
Aandacht voor vogels: Het Vogelrestaurant

Samen met een vrijwilliger van Vogelwerkgroep gaan de leerlingen vogelvoer maken en ophangen op het schoolplein. Daarna gaan ze naar de vogels kijken, die daar aanwezig zijn. Zo leren kleuters algemene vogels herkennen uit hun eigen omgeving, hun voedsel-voorkeuren en een aantal weetjes over de vogels.

In principe geeft de leerkracht de lessen en de vrijwilliger ondersteunt met de planning en vooral met het geven van informatie over vogels en het herkennen daarvan.

In januari gaan de leerlingen voer maken en ophangen, zodat vogels uit de omgeving gewend raken om op het schoolplein langs te komen. De vrijwilliger komt eind januari of in februari op school om samen met de kinderen vogels te kijken.

Een handleiding en filmpjes zijn door de Vogelwerkgroep uitgekozen, waarmee de leerkracht met de leerlingen aan het werk kan om vertrouwd te raken met de vogelwereld in hun eigen omgeving.

Schoolklassen krijgen een voederpakket plus recepten (eventueel een voederplank) en de hulp van een vrijwilliger. Ook hulp van een aantal ouders zal nodig zijn om met de kleuters vogelvoer te maken.

Deze workshop heeft alleen kans van slagen als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

Rond of op schoolplein moeten al vogels voorkomen waarvan redelijkerwijs te verwachten is dat ze op het schoolplein eten komen halen.

Er moet een enigszins rustige plek zijn voor het ophangen van voer of het neerzetten van een voederplank zodat tijdens lesuren vogels daar niet gestoord worden.

Deelnemende klassen moeten van uit hun lokaal zicht hebben op de te maken voederplek.

Ook meedoen? Reserveer de gastles door onderstaand aanmeldformulier in te vullen. Je kunt zelf een voorkeursdatum of week aangeven. Aanmelden kan tot uiterlijk 1 december 2019

Thema
Natuur en landschapPlanten en DierenVoeding

Doelgroep
BO groep 1-2

Aanbieder: Aandacht voor vogels
Soort: Workshop/gastles
Periode: januari en februari 2019
Kosten: 20 euro materiaalkosten
Uitvoering door: Eigen leerkracht en vrijwilligers van de Vogelwerkgroep
Bijzonderheden: Een vrijwilliger van de Vogelwerkgroep geeft tijdens de lessen veel extra informatie over vogels en herkenning daarvan.

Aanmelden voor deze activiteit
* Alle velden zijn verplicht.