Erfgoedleerlijn Hilversum - groep 7-8 - Het dagelijks leven in Hilversum in de Tweede Wereldoorlog
Terug naar overzicht
Wat zit er in dat koffertje?
Er staat een oud bruinleren koffertje met versleten hoeken in de klas. Wat zou daarin zitten? Is het de koffer die Martinus Letterie meenam op transport naar een kamp in 1941, met de foto van zijn drie kinderen erin?
In de koffer zitten ook 'echte' oorlogskranten en bonnenboekjes, om van dichtbij te bekijken.
Thema's waarmee de leerlingen werken: Waarom namen de Duitsers Hilversum zo snel in, vijf dagen na de start van de oorlog? Welke rol speelden de omroepen hierin? Ontwerp een schuilplaats in school. Tulpenbollensoep: welk eten was er in de oorlogswinter? Wat is nu nog de waarde van het herdenken van de oorlog?
Twee rode draden lopen door het project:
- Het voorleesboek 'Oorlog zonder vader' over Frank en zijn vader Martinus Letterie loopt als een rode draad door het project.
- Evenals de mogelijkheid om in een benefietactie geld op te halen voor het plaatsen van een struikelsteen voor het huis van een weggehaalde en verdwenen (Joodse) familie.
Reactie leerkracht groep 8: "We zijn nu bij de circuitlessen en de kinderen vinden het boek en alle informatie over Hilversum reuze interessant. Ik vind het zelf ook interessant en de lessen zijn makkelijk te geven omdat alle materialen en informatie beschikbaar zijn".
Excursie, workshop en benefietactie die aansluiten bij het thema.
Er zijn diverse mogelijkheden:
- Fietsexcursie met Fietsgilde langs Hilversumse plekken die herinneren aan de oorlog. Met een kijkje bij een Hilversumse bunker!
- Benefietactie geld inzamelen voor bekostigen struikelsteen(en) voor omgebrachte HiIlversums Joods/verzetsgezin
- Workshop bij Grafisch Atelier: maken en drukken van poster oorlog en vrede in monotype-zeefdruk-techniek.
- Oorlogsverhalen beleven bij Bibliotheek Hilversum (groep 8): een tocht door de bibliotheek en door fragmenten uit boeken en films.
Het beleven van de verhalen over de Tweede Wereldoorlog staat centraal. - Workshop 'Webdetective' bij Bibliotheek Hilversum: kritisch leren kijken naar internetbronnen
Hoe het werkt
Dit project sluit aan bij tijdvak: Tijd van Wereldoorlogen
U introduceert het thema met de historische koffer (indien beschikbaar) met inhoud en het voorleesboek 'Oorlog zonder vader' (goed om hiermee misschien al eerder te beginnen).
Verder een klassikale introductie-PowerPoint om de Hilversumse oorlogshistorie goed te introduceren.
De verdiepingslessen zijn in circuitvorm. Er zijn zeven actieve circuitthema’s, die u klassikaal introduceert met twee PowerPoints. De circuits kunt u in twee of drie lesblokken doen: aan u de keuze hoe dit in te richten. Vier van deze circuit-thema’s zijn digitale lesjes in wikiwijs waar leerlingen in tweetallen zelfstandig mee kunnen werken.
De afronding over vrede, herdenken en vieren heeft vier lessuggesties.
Architectuur, monumentenOorlog en verdedigingVoeding
Doelgroep
BO groep 7-8VO onderbouw
Soort: Workshop/gastles, Buitenexcursie, Lesmateriaal, Erfgoedleerlijn
Periode: Kan het hele jaar
Uitleentermijn: 5 weken
Reserveren: Minimaal 4 weken voor aanvang
Tijdsinvestering: Acht uur (voorbereiding op school, reistijd, excursie, verwerking)
Kosten: €2,50 per leerling (= gebruik lesmaterialen, brengen erfgoedkoffer, uitleg project 30 à 45 minuten). Bij afname hele erfgoedleerlijn (dus voor alle groepen één erfgoedthema naar keuze, in één schooljaar): €1,75 per leerling. Kosten voor excursie/workshop: op aanvraag bij aanbieder
Bijzonderheden: Onderdeel van de digitale erfgoedleerlijn Hilversum