Menu
Educatief aanbod: Erfgoedleerlijn Wijdemeren - groep 7-8 - Buitenplaats Trompenburgh

Activiteiten filteren


Doelgroep

Thema
Natuur en duurzaamheid
Erfgoed

Soort

Toon alles
Landelijk aanbod zoeken?

Erfgoedleerlijn Wijdemeren - groep 7-8 - Buitenplaats Trompenburgh

Terug naar overzicht
Erfgoedleerlijn Wijdemeren - groep 7-8 - Buitenplaats Trompenburgh

Een dag uit het leven van Cornelis Tromp

De leerkracht laat oude pijpenkoppen zien: het gesprek dat volgt is de inleiding van het project. In een PowerPoint quiz testen ze zich over buitenplaatsen: wat weten ze daarvan? De leerkracht laat op het digibord een digiles zien, de eerste stappen doet ze gezamenlijk, dan gaan de kinderen in twee/drietallen aan de slag op de computer. Ze komen filmpjes, fotogallery, interview, zoekopdrachten tegen over de Buitenplaatsen; zelfstandig onderzoek.
In les 3 gaan ze de buitenplaatsen zien in de fietstocht met het Fietsgilde en ze eindigen in het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Ze doen graafwerk, want wie weet komen ze nog wel een pijpenkop of stuk aardewerk tegen. Binnen bekijken ze de grote plattegrond en de buitenplaats-tafel.

Daarna in de klas voorbereiden van het toneelspel op Trompenburg. In een digitale vensterplaat maakt de klas eerst kennis met deze unieke buitenplaats. De klas wordt in vier groepen verdeeld om vier scènes uit ‘Een dag uit het leven van Cornelis Tromp’ te oefenen. Voor alle kinderen zijn er verkleedkleding en attributen. Drie acteurs van de toneelvereniging DSO hebben elk een rol in een scène. Zij komen vooraf op school en oefenen mee. Dan gaat de klas naar Trompenburg om het toneelstuk te spelen.
Het project wordt afgesloten door een foto van een scène te beschrijven.

Het project sluit aan bij de tijdvakken: Tijd van regenten en vorsten Gouden Eeuw en 17e eeuw (1600-1700) en bij Tijd van pruiken en revoluties (1700-1800).
Bij de regionale canon sluit het aan bij venster 14 ‘De grote stad in de buurt’

Thema
Steden en buitenplaatsen

Doelgroep
BO groep 7-8

Aanbieder: Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek
Soort: Workshop/gastles, Museumbezoek, Lesmateriaal, Erfgoedleerlijn
Periode: alleen op afspraak voor Kortenhoefse scholen
Uitleentermijn: 5 weken
Tijdsinvestering: 8 lessen, waarbij les 3 de fietsexcursie is. En les 7 het toneelspe op Trompenburg
Kosten: 39,95 euro huur leskoffer. Rondleiding Trompenburg door gids Natuurmonumenten: 75euro, entree bezoekerscentrum 2,50 per ll
Uitvoering door: eigen leerkracht, medewerkers van Trompenburg, Fietsgilde, Natuurmonumenten, DSO, ouders
Bijzonderheden: Dit project hoort bij de erfgoedleerlijn ‘Onze veendorpen Kortenhoef en Ankeveen’ – leerlijn groep 5,6,7,8

Aanmelden voor deze activiteit
* Alle velden zijn verplicht.