Menu
Hilversumse basisschoolleerlingen leren over de Plastic Soup

Direct activiteiten zoeken


Voor welk niveau bent u op zoek naar activiteiten of lesmateriaal?

Toon alles
Landelijk aanbod zoeken?

Hilversumse basisschoolleerlingen leren over de Plastic Soup

30-03-2018
Hilversumse basisschoolleerlingen leren over de Plastic Soup

Afval de ruimte inschieten richting de zon, zodat het verbrand; een ‘plasticmagneet’ met een sensor die plastic in het water kan opsporen en kan aantrekken;  meldingen op verpakkingen met  ‘als je dit niet op straat maar in de afvalbak weggooit, dan red je één dier’. Dit zijn de oplossingen van leerlingen van groepen 8 van de Violen­school om het plastic zwerfafval te verminderen.

130 leerlingen van de Violenschool en de Lelyschool in Hilversum deden mee aan de Landelijke Opschoonweek. Een  hele ochtend stond in het teken van de plastic soep en het zwerfafval op straat. Gastdocenten van de Plastic Soup Foundation vertelden de kinderen dat een groot gedeelte van dit zwerfafval uiteindelijk in de oceanen belandt en de plastic soep kan verergeren. De kinderen schrokken best van onderzoeksresultaten waaruit bleek plastic uiteindelijk in hele kleine deeltjes  in vissen en zo ook op ons bord terecht kan komen Om te zorgen dat de buurt rondom de school weer wat schoner werd, gingen ze naar buiten. Gewapend met afvalgrijpers, twee soorten vuilniszakken (voor PMD- en restafval), hesjes, handschoenen en een ‘zwerfiebingokaart’ gingen de kinderen  op pad. De oogst was flink! Er werden heel veel sigarettenpeuken gevonden en ook piepschuim, weggewaaid uit  een overvolle kliko, was er in overvloed.

Na deze actieve ochtend willen de kinderen vaker een rondje maken in de buurt om te zorgen dat het netjes blijft. Dat vonden wij een supergoed idee! De zwerfafvalochtenden in Hilversum werden georganiseerd door Omgevingseducatie/NME in samenwerking met SBS/Tomingroep.

Nieuwsoverzicht