Menu
Schatgraven en spoorzoeken

"Startpunt voor natuur-, milieu- en erfgoededucatie"

Direct activiteiten zoeken


Voor welk niveau bent u op zoek naar activiteiten of lesmateriaal?

Toon alles
Landelijk aanbod zoeken?

Schatgraven en spoorzoeken

06-07-2018
Schatgraven en spoorzoeken

Wil je je het thema archeologie ook in je onderwijs een plek geven en/of wil je je er meer in verdiepen? In 2018 zijn er volop aangrijpingspunten! 

Al meer dan 100.000 jaar wonen er mensen in het Gooi. De voorwerpen die ze gebruikten vinden we terug in de bodem, soms als (prehistorisch) zwerfafval, soms doelbewust begraven of geofferd. Duizenden voorwerpen zijn gevonden in de Gooise bodem, van vuursteenspits tot zwaard en van urn tot kogel. Ook in het landschap zijn de menselijke sporen zichtbaar gebleven. De grafheuvels zijn al zo’n 5000 jaar bakens op de Gooise heide.

Wat is er te doen rond het thema archeologie?

  • Tot eind 2018 is de tentoonstelling 'Gevonden Voorwerpen' te bezichtigen in Geologisch Museum Hofland in Laren. Aan de hand van vondsten in onz regio is te  af te leiden hoe mensen vroeger hier leefden, hoe ze werden begraven en welke gereedschappen ze gebruikten. 
  • Op 12, 13 en 14 oktober 2018 zijn de Nationale archeologiedagen. Zie www.archeologiedagen.nl
  • Voor lesmateriaal/excursies: klik op deze link voor een selectie uit de NME-wijzer Gooi en Vechtstreek
  • Vanaf 26 september is er in de serie Gooiologie-cursussen een nieuwe cursus: Archeologie tussen Vecht en Eem.

Woensdag 26 september “Het ontstaan van het landschap”: De ijstijden, zeespiegelstijging, veengroei en het ontstaan van de Vecht.  Landschap als basis voor de menselijke occupatie. Mogelijke casestudies: Hilversum, Hoorneboegse heide, Aadjesberg, Nieuwe Keverdijkse polder.

Woensdag 3 oktober “Bodemvorming en vegetatieontwikkeling in het Holoceen”: De wisselwerking daarvan met de mens. Mogelijke casestudies: Stuifzand ’t Bluk, Monnikenberg, Gijzenveen.

Woensdag 10 oktober “Archeologie van het paleolithicum t/m de IJzertijd”: Artefacten en vondsten uit het Gooi. Grafheuvels, bronzen voorwerpen en raatakkers. Mogelijke casestudies: de Hoorneboegse heide, tijdlagen in het landschap. Zuiderheide als bakermat van de Gooise archeologie.

Woensdag 17 oktober “Archeologie van de Romeinse tijd tot heden”: Romeinse vondsten in het Gooi en de Limes in omgeving Utrecht. Vroegmiddeleeuwse vondsten, verdwenen nederzettingen en conflictarcheologie.

Zaterdagochtend 20 oktober: buitenexcursie

Voor inschrijving ga naar de Volksuniversiteit het Gooi.

Voor nadere vragen Hetty Laverman, info@geoparkgooienvecht.eu, T 06 236 183 14

Nieuwsoverzicht