Menu
Wonderwel Gooi en Vechtstreek: natuur en techniek dicht bij huis!

"Mijnheer, weet u wanneer de bramen gaar zijn?"

Direct activiteiten zoeken


Voor welk niveau bent u op zoek naar activiteiten of lesmateriaal?

Toon alles
Landelijk aanbod zoeken?

Wonderwel Gooi en Vechtstreek: natuur en techniek dicht bij huis!

01-07-2019
Wonderwel Gooi en Vechtstreek: natuur en techniek dicht bij huis!

“Dit was de coolste les ooit!”. Zelf een koperbuis buigen, solderen en een fitting aansluiten, dat hebben de meeste leerlingen nog nooit gedaan. “Veel kinderen weten niet hoe een lamp in elkaar zit of hoe een soldeerbout werkt”, vertelt Paul Le Maitre van College de Brink uit Laren. “Dit soort lessen voor groep 7 en 8 van de basisschool zijn daarom heel nuttig”. Bij de ontwikkeling van deze les hebben College de Brink en Omgevingseducatie de handen inéén geslagen.

Deze techniekles is één van de onderdelen uit het nieuwe lesprogramma Wonderwel Gooi en Vechtstreek. In groep 7 staan verschillende energiebronnen en de technieken die daarbij komen kijken centraal. Het programma Wonderwel laat de kinderen antwoorden zoeken op de vraag ‘hoe werkt mijn huis’. Hoe komt water in mijn kraan en elektriciteit uit mijn stopcontact? Waar gaat mijn vuilniszak naartoe en het riool? In het programma wordt ingegaan op de vragen: hoe deden we dat vroeger, hoe gaat het nu en hoe gaan we dat in de toekomst duurzaam doen?

Binnen het hele programma Wonderwel komen de thema’s energie, voedsel, drink- en rioolwater en afval aanbod. In elk leerjaar wordt een thema behandeld en bestaat het programma uit lessen in de klas, gastlessen en excursies. Omgevingseducatie werkt hierin samen met onder andere de GAD, College De Brink, Rioolreinigingsbedrijf Teeuwissen, de Nederlandse Orde van Uitvinders (NOVU) en boerderij-educatie Gooi en Vechtstreek.

Wonderwel is ontwikkeld door Hans Wilschut en Marlie Hollands en heeft tot nu toe gedraaid in Amsterdam. We zijn erg blij dat we dit programma hebben kunnen adopteren. We hebben het vertaald naar onze regio en hebben dit voorjaar getest met lessen voor groep 5, 6, 7 en 8 met de Minister Calsschool uit Naarden, de KinderCampus uit Hilversum en de Tweemaster uit Huizen. Dit najaar ronden we het materiaal af voor de groepen 1 tot en met 4 en komt het lesmateriaal beschikbaar voor alle basisscholen in Gooi en Vechtstreek.

“Mogen we de lamp mee naar huis nemen? Episch!” Trots loopt de leerling naar zijn rugzak om de lamp er in te stoppen. “Fijn dat ze het naar hun zin hebben gehad zegt Paul Le Maitre. En ze hebben ook nog iets nuttigs geleerd. Daar doe je het toch voor”.

Alvast kennismaken met Wonderwel? Dat kan op de NME-inspiratiemiddag op woensdag 18 september 2019. Meer informatie en aanmelden vindt u hier.

Nieuwsoverzicht