Menu
Een bijenhotel op jouw schoolplein?

"Startpunt voor natuur-, milieu- en erfgoededucatie"

Direct activiteiten zoeken


Voor welk niveau bent u op zoek naar activiteiten of lesmateriaal?

Toon alles
Landelijk aanbod zoeken?

Een bijenhotel op jouw schoolplein?

27-01-2020
Een bijenhotel op jouw schoolplein?

Via IVN Gooi en Omgevingseducatie kunnen scholen in Gooi en Vechtstreek in voorjaar 2020 een educatief bijenhotel aanvragen, met een bijbehorende lesbrief. De bijenhotels worden in heel Noord-Holland speciaal voor schoolpleinen beschikbaar gesteld door Stichting Bijenvrienden.

De metselbijenkast leent zich uitstekend om metselbijen te observeren. Deze kast is voorzien van doorzichtige buisjes, waarin de bijen zich kunnen inmetselen. Je kunt ze observeren van achter een doorzichtig plaatje (acrylaat) door de zijkant open te maken.

Vriendelijke metselbijen
Het bijenhotel wordt gebruikt door diverse soorten metselbijen. Zij leggen in de gang stuifmeel met daarop een eitje en maken dan een tussenschot, weer stuifmeel, een eitje en dan een tussenschot. De ingang wordt dicht gemetseld met leem/klei/modder, daar danken ze hun naam aan.
Metselbijen hebben een dusdanig kleine angel dat deze niet door je huid kunnen steken. Ze zijn bovendien zeer vriendelijk.

Let op. Het is belangrijk dat er in de nabije omgeving van het schoolplein voldoende bloemen aanwezig zijn voor de bijen. 

Wilt u een bijenhotel aanvragen, stuur dan een mailtje naar info@omgevingseducatie.nl (zolang de voorraad strekt). Er zijn geen kosten aan het bijenhotel verbonden en aanvragen kan tot 1 maart.

 

Nieuwsoverzicht